Frank ten Hagen pakt de titel bij het NK sneldammen

Zaterdag 8 juni werd het NK sneldammen gehouden voor alle categorieën in het Nationaal Denksportcentrum in Utrecht. Frank ten Hagen pakte hier de titel, WDV-ers Erik ten Hagen en Frits Zegelink kwamen in de hoogste categorie ook niet onaardig voor de dag.

Voorronde

Met een speeltempo van 5 minuten per speler + 5 seconden per gespeelde zet moesten de dammers in de ochtend eerst zien te plaatsen voor de finalegroep. Na 6 wedstrijden met behulp van het Zwitserssysteem zou er een rangschikking gemaakt worden, groep 1 t/m 8, 9 t/m 16 en 17 t/m 24. Zaak was het dus om de hele dag goed te presteren.

B-Klasse (rating tot 1100)

In de voorronde kwam Frank ten Hagen zeker de 1e wedstrijd goed weg met een remise, maar wist daarna een aantal keer te winnen en wist daardoor met 9 punten uit 6 wedstrijden als 3e te kwalificeren voor de finalegroep.

In de finalegroep werd ook gestart met een gelijkspel, maar daarna viel het kwartje bij een aantal spannende partijen net de juiste kant op, resulterend in 5 opeenvolgende zeges. De laatste wedstrijd was tegen de nummer 2. Dit werd een spannende partij met een lastig eindspel, maar Frank speelde het eindspel koelbloedig naar remise wat voldoende was voor de titel. Het heeft zeker niet tegen gezeten, maar gezien de 8 overwinningen en 5 gelijke spelen over de gehele dag was dit zeker niet onverdiend.

A-Klasse

In de hoogste klasse was de Nederlands top niet aanwezig, gezien het EK-dammen waar Nederlander Jan Groenendijk kampioen is geworden, maar was er toch een sterk deelnemersveld aanwezig. Kwalificatie voor dit toernooi is al knap en Erik ten Hagen en Frits Zegelink zouden op hun top moeten presteren om in de buurt te komen van de finalepoule. Frits deed het in de ochtend prima, maar had een beetje pech en kwam net niet in de 2e poule terecht, Erik haalde een punt minder en kwam ook in de 3e poule terecht. 

In de middag ging het de andere kant op met de prestaties en kwam Erik beter voor de dag. Met 11 punten uit 7 wedstrijden werd hij poulewinnaar en werd daarmee 17e en ging daardoor toch nog met een prijs naar huis. Frits haalde 7 punten en werd uiteindelijk 22e. Als het iets anders had gelopen hadden er hogere noteringen uit kunnen komen, maar Erik en Frits kunnen zeker tevreden terugkijken.

Alle eindstanden zijn terug te vinden toernooibase.kndb.nl onder het kopje toernooien. Het damseizoen is nu bijna ten einde. Woensdag 12 juni heeft WDV haar laatste clubavond van het seizoen met de bekerfinale (BijHillen-cup) tussen de gebroeders ten Hagen.

                                                                                                                                                      (Prijswinnaars Erik en Frank ten Hagen)