Fragment van de maand (oktober)

Winst en verlies dicht bij elkaar…

WDV is van plan iedere maand een fragment van de maand te plaatsen op de site van WDV. Het mooiste is als dit fragment komt uit één van de partijen van de WDV-spelers, maar dat zal lang niet altijd het geval zijn. Het kan ook zijn dat een bepaald onderwerp wordt uitgekozen, zoals de hekstelling, of een bijzonder fragment uit het verleden of een actueel toernooi.

In de maand oktober was het WK dammen in Wilmstad en EK Rapid en Blitz in Hijken. Toch komt het fragment van de maand weer voort uit de onderlinge competitie van WDV. Een mooi fragment, waarbij winst en verlies dicht bij elkaar lag.

In de partij tussen John en Henk (zie bijgevoegde diagram) is zwart aan zet en op alle zetten volgen mooie combinaties of schijfwinst/schijfverlies. Wij behandelen 3 varianten.

 Variant 1 – De gespeelde zet: Wit had na de gespeelde zet kunnen toeslaan. Dit werd echter niet gezien, waarna zwart later alsnog won.

Variant 2 – De beste variant voor zwart: Zwart had echter op mooie en verrassende wijze naar een winnende positie kunnen combineren.

Variant 3 –Achterlopen was ook logisch: Achterlopen was ook logisch. Hierop kan wit echter nog leuk combineren met nog wel kans op remise.