Fragment van de maand (september)

Fraaie lokzet …

WDV is van plan iedere maand een fragment van de maand te plaatsen op de site van WDV. Het mooiste is als dit fragment komt uit één van de partijen van de WDV-spelers, maar dat zal lang niet altijd het geval zijn. Het kan ook zijn dat een bepaald onderwerp wordt uitgekozen, zoals de hekstelling, of een bijzonder fragment uit het verleden, of een actueel toernooi.

Voor de maand september een fraaie lokzet van Henk Sonderen in zijn partij tegen zijn broer Wim tijdens de clubavond van WDV op woensdag 27 september. Wim denkt in de beginstand (zie diagram rechtsboven) schijfwinst te kunnen afdwingen, of doorbraak naar dam. Henk heeft dit echter bewust toegelaten en slaat daarna zelf naar dam en wint de partij. Hieronder de fraaie lokzet in een afspeelbaar diagram:

Helaas was het geen perfecte lokzet, want Wim had het na het aangaan van de combinatie nog op remise kunnen houden (wat ook een goed resultaat zou zijn tegen de meervoudig clubkampioen). Dit door één schijf meer te offeren. Daarbij is het wel beter om niet direct naar dam te lopen (daarom 2 afspeelbare diagrammen). Hieronder hoe Wim remise had kunnen houden na het aangaan van de combinatie: