3 Blauwe namen op laatste damclubavond van het jaar

Bij winst tegen een dammer met 100 ratingpunten meer, of remise tegen een speler met 200 punten meer wordt er bij de uitslag een blauwe naam weergegeven als bijzondere prestatie. Op de damclubavond van 21 december werd het aantal blauwe namen dit seizoen verdubbeld naar 6.

De meest bijzondere prestatie kwam van Augustin Saouadogo, die zijn partij ondanks 300 ratingpunten verschil zelfs wist te winnen. Tegenstander Jan Elgershuizen moest toezien hoe Augustin het centrum innam en kreeg steeds minder opties. Jan moest schijfverlies toestaan en doorbraak naar dam, waarna het overmacht te groot werd.      

Wim Klaassen was bezig met een soortelijke prestatie. Ondanks de 200 ratingpunten verschil kon Erik Oonk Wim op geen fout betrappen en kwam zelfs een schijf achter. Het eindspel leek een overmachtseindspel te gaan worden, maar Erik wist er nog net een remise uit te halen.

Frank ten Hagen kwam niet in winnende positie, maar speelde ook een prima partij tegen de sterkere Erik ten Hagen. In het 2e deel van de partij moesten beiden met geringe bedenktijd lastige keuzes maken, waardoor het haast een loterij werd. Uiteindelijk kwam Erik iets gunstiger in het eindspel terecht, maar dit bleek niet voldoende voor winst.

Thomas Esselink was tegen Henk Sonderen ook uit op een blauwe naam en maakte het zijn sterke opponent zeer lastig, maar kon het op een gegeven moment in een complexe niet meer bolwerken. Na schijfverlies moest hij ook de punten aan Henk laten. 

In de partij tussen Theo Stoverinck en Wim Sonderen was een blauwe naam niet mogelijk vanwege het ratingverschil van onder de 100. In deze partij kreeg Theo iets gemakkelijker spel door het centrum in handen te nemen, maar overzag een damcombinatie van Wim, met remise tot gevolg.     

De uitslagen: Wim Sonderen – Theo Stoverinck 1-1, Henk Sonderen – Thomas Esselink 2-0, Frank ten Hagen – Erik ten Hagen 1-1, Erik Oonk – Wim Klaassen 1-1, Augustin Saouadogo  – Jan Elgershuizen 2-0.

Over het gehele seizoen zijn er geen verrassingen bovenin de ranglijst. Henk, Erik en Theo zullen zoals ook wel verwacht gaan uitmaken wie de damtitel pakt dit seizoen. Voor de tussenstand zie www.damclubwinterswijk.nl. De dammers hebben nu een korte pauze, waarna 4 januari het jaar traditioneel wordt gestart met een onderling sneldamtoernooi.