Teleurstellend verlies van WDV 2 tegen kampioen DSV 1 (7-5)

Maandag 17 februari probeerde captain Wim Bennink met een tactische opstelling in de laatste wedstrijd van de competitie een puntje te veroveren op de kampioen van de eerste klasse Oost van de Gelderse dambond. Helaas is dat niet gelukt.

Het begon voortvarend voor de reserves van WDV. Op bord 5 troffen de beide nestors elkaar. Jan Seinhorst (89) en Wim Bennink(78) maakten er een spannende partij van. Toen de DSV’er 2 schijven dacht te veroveren kwam hij op de koffie, omdat hij niet zag dat Wim een zgn. ‘plakker’ achter de hand had. De hieruit voortvloeiende damcombinatie was dodelijk voor de DSV’er. Hij speelde nog wel 3 zetten door, maar zag toen in dat verder spelen zinloos was. (0-2)
Invaller Gerwin Doornink speelde een gelijk opgaande partij. Het kostte hem wel veel tijd om de stand in evenwicht te houden. Gerwin bood na 3 uur spelen remise aan wat zijn tegenstander accepteerde. (1-3)
Thomas Esselink trof het niet. Hij moest het opnemen tegen de sterkste speler van DSV. Thomas gaf goed partij en wist de stand in evenwicht te houden. Toen hij de keus moest maken tussen vooruit slaan of achteruit koos hij voor het laatste en kwam steeds verder in de problemen. Als hij vooruit geslagen had was de stand in evenwicht gebleven. Nu kon Thomas verlies niet meer voorkomen. (3-3)

Wim Sonderen was in het middenspel een schijf voor gekomen. Door de stand steeds verder uit te dunnen kwam Wim steeds beter te staan. Zijn tegenstander offerde nog 2 schijven om door te breken. Hij kwam op dam en Wim had 4 schijven op het midden van het bord. Hij moest drommels oppassen dat zijn tegenstander niet een van deze 4 kon oppeuzelen, want dan zou het remise zijn. Met zeer nauwkeurig spel wist Wim de damlijn te bereiken en de anderen schijven daarmee veilig te stellen. Hierna gaf zijn tegenstander op. (3-5)
Van Frank ten Hagen werd verwacht dat hij minimaal remise zou spelen omdat hij een iets mindere tegenstander trof. Frank deed er alles aan om het verschil te maken maar kwam in hevige tijdnood. Hij had onvoldoende tijd om alles nog goed te berekenen en miste op de 49e zet met nog enkele seconden op de klok de remise variant en kon even later zijn tegenstander feliciteren. (5-5)

Alle ogen waren gericht op Jan Elgershuizen die in een nadelige positie was terecht gekomen. Jan wist knap door te breken te kostte van 2 schijven en kon dam maken op de hoofdlijn. Hij moest nu opletten, omdat zijn tegenstander diverse valletje in zijn stand kon bouwen. Toen deze een verkeerde zet deed kon Jan een schijf terugwinnen. Hij zette de aanval in maar overzag de remise variant. Nu kon zijn tegenstander op dam komen. Deze bouwde zijn voordeel voortreffelijk uit en Jan moest na 4 uur spelen het onderspit delven. (7-5)
Achteraf bleek Jan nog een winnende combinatie te hebben gemist, gezien de remisekansen op de andere borden heeft er dus een grote overwinning ingezeten te hebben tegen de terechte kampioen in deze klasse.

Door de nederlaag eindigt WDV 2 hoogstwaarschijnlijk op de 4e plaats met 10 punten uit 9 wedstrijden en een bordsaldo van + 12. Vorig jaar eindigde WDV 2 op de 5e plaats met 10 punten uit 9 wedstrijden, maar met een bordsaldo van – 8. Dit jaar werd dus een duidelijk progressie geboekt.