Bekerfinalisten van 2019 op rand van uitschakeling

Op de clubavond van 19 februari was er een hernieuwde broederstrijd in de onderlinge en kwam de top van de ranglijst elkaar tegen in de bekerpoule, waar ook de finalisten van 2019 op rand van uitschakeling staan.

Poulefase BijHillen-cup
Na een verkeerde opbouwkeuze in het middenspel dwong titelverdediger Wim Bennink schijfwinst af tegen Augustin Saouadogo. Wim speelde het voordeel echter niet foutloos uit, waardoor Augustin nog afwikkelde naar een remise eindspel 1-1.

Gezien zijn lagere rating is Augustin Saouadogo met 3 punten uit 2 wedstrijden zo goed als geplaatst voor de knock-outfase. De titelverdediger (Wim Bennink) en finalist (Frank ten Hagen) van 2019 zitten nu al op de rand van uitschakeling. Om uitschakeling te voorkomen moeten beiden een bijzondere prestatie leveren tegen poulefavoriet Henk en tegen elkaar een goed resultaat behalen.

In een ander poule, de enige met 5 deelnemers, ook een verrassende uitslag. Hier wist Gerwin Doornink namelijk Gerard Korten op remise te houden. Het overgebleven eindspel, waar Gerard op dam was gekomen met 2 schijven achterstand was misschien nog kansrijker voor Gerwin 1-1. Gezien zijn eerdere nederlaag tegen John zal Gerwin deze goede prestatie nog een goed vervolg moeten geven om door te kunnen gaan.

In een ander poule namen koplopers van de onderlinge en deze poule, Kees Spruijt en Erik ten Hagen het tegen elkaar op. Hier leek Kees niet om te kunnen gaan met een tijdelijk offer van Erik. In een complexe stand was enkele zetten later de schijfvoorsprong omgedraaid naar een schijf achterstand. Toen Erik weer enkele zetten later een damcombinatie uithaalde was de partij gespeeld 0-2. Gezien de hogere ratings is Erik met 2 zeges nog niet geplaatst en moet Kees nog oppassen voor uitschakeling.

Onderlinge competitie
In de onderlinge kwam de top 3 niet in actie. Wel was er na jaren weer de broederstrijd tussen Wim en Henk Sonderen. Deze schuwden de strijd niet en maakten er een ingewikkeld spel van. Dit leverde in de openingsfase schijfwinst op voor Henk, maar gezien de overgebleven stand was het nog geen volle schijf voorsprong. Henk bleef echter het voordeel behouden en besliste de partij uiteindelijk met een kleine damcombinatie na het achter een schijf lopen door Wim 0-2.

Zeeg Jongkoen koos in de eindfase met aanwezige tijdsdruk niet voor de juiste voortzetting en moest een nederlaag incasseren tegen Frank ten Hagen 0-2

Thomas Esselink boekte een snelle overwinning tegen Wim Klaassen na een 2-tal combinaties 2-0.

De titel zit er niet in, maar door de zege sluit Henk weer aan bij de podiumplaatsen. Zie de volledige tussenstand.

Ratingpartij
In een ratingpartij tussen Erik Oonk en Joop Messersmid ging het lang gelijk op met een klassieke stand op het bord. Erik wist later echter een positioneel voordeel te bereiken en daarmee de partij te winnen 2-0.