Wie wint de damtitel in 2020?

Woensdag 18 december was de laatste clubavond van WDV in het jaar 2019. De laatste jaren was op dat moment vaak al wel duidelijk wie de damtitel zou gaan pakken. Dit jaar is dat anders, zeker na de uitslag van de topper van deze week. 4 spelers zijn nog serieuze kanshebber en zullen niet veel misstappen mogen begaan.

1 van die kanshebbers is Erik ten Hagen. Hij maakte deze week met wit spelend geen fout tegen Jan Elgershuizen. In de opening liet Erik bewust een dam toe, maar deze wist hij met nauwkeurig spel af te pakken met 1 schijf voordeel. Dit bleek later voldoende voor de winst 2-0.

Henk Sonderen en Kees Spruijt zijn de andere 2 kandidaten. Zij namen het deze week tegen elkaar op en maakten er een spannende en complexe partij van. Kees kwam uiteindelijk voordelig te staan en wist in een mooi eindspel de winst te pakken, al bleek achteraf dat Henk in dit eindspel ook nog een kansrijke variant te hebben gehad 0-2.

De 4e kandidaat is Theo Stoverinck. Hij kwam deze week niet in actie, waardoor hij de koppositie moet overlaten aan Kees. Hij is echter de enige zonder puntverlies, maar heeft nog wel een lastig programma voor de boeg. Van de overige spelers kan je al wel stellen dat ze zijn uitgeschakeld voor de titel, maar zij spelen nog voor een plekje in 1 van de damteams voor komend seizoen en natuurlijk voor de eer.

Voormalig WDV-kampioenen Erik Oonk en Zeeg Jongkoen maakten het elkaar lastig. Eerst leek Erik voordelig spel te hebben en in het eindspel Zeeg. Beiden konden echter geen winst vinden en kwamen remise overeen 1-1.

In de partij tussen Frank ten Hagen en Gerwin Doornink was er lang niet veel aan de hand, totdat Gerwin een verkeerde opbouwkeuze maakte en werd beperkt in zijn speelvrijheid aan zijn lange vleugel. Het was nog lastig, maar Frank speelde dit voordeel, ondanks nog een meerslagblunder op het eind, uit naar winst 2-0.

Voor de ratingcompetitie bood Gijs Dreijers lang goed weerstand tegen Augustin Saouadogo, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Hier neemt Augustin weer de leiding over.

Nu volgt een korte dampauze. 8 januari gaat WDV het nieuwe jaar weer van start met het traditionele Toon Tragter sneldamtoernooi.