Schijfwinst niet altijd voldoende voor winst

In de damsport resulteert één schijf achterstand vaak in een nederlaag, zeker in de top. De clubavond van woensdag 30 oktober laat echter zien dat dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn.

Zo ook in de partij tussen Augustin Saouadogo en Wim Klaassen. Augustin was in het middenspel één schijf voor gekomen, maar gaf de tegenstander toch een winstkans. Wim miste echter de winnende combinatie, waarna Augustin zijn schijf voorsprong alsnog in winst omzette (2-0).

Na een positioneel verkeerde inschatting kwam Thomas Esselink ook één schijf achter te staan tegen Henk Sonderen, wat hem wel de das om deed. Thomas haalde na het schijfverlies nog wel een leuke damcombinatie uit, maar deze bleek bewust te zijn toegelaten door zijn sterke opponent (0-2).

Wim Sonderen en Erik Oonk maakten het elkaar lastig, maar konden uiteindelijk geen verschil maken wat resulteerde in een logisch gelijkspel (1-1).

Theo Stoverinck kwam iets gemakkelijker te staan tegen Jan Elgershuizen en probeerde in het wat latere middenspel de winst te forceren. Jan vond niet de juiste oplossing, waardoor de winst naar Theo ging (2-0).

Schijfwinst niet voldoende
In een spannende partij tussen Erik ten Hagen en Kees Spruijt kwam Erik ook op voorsprong na een combinatie. Dit leek voldoende te zijn voor een latere winst, maar Kees weerde zich danig en wist er nog een puntje uit te slepen (1-1).

Waar de partijen van de week ervoor nog vroeg waren geëindigd werd het dit maal een latertje, wat ook te verklaren was gezien het partijenverloop. In de langste partij tussen Wim Bennink en Gerwin Doornink wist Wim in het middenspel schijfwinst af te dwingen. Gerwin speelde positioneel goede zetten en naderde alsnog de remise. Even dacht Wim nog de winst te pakken, maar na bijna 4 uur dammen bleek Gerwin nog net te kunnen ontsnappen (1-1).

Henk en Theo zijn goed gestart en zijn na 5 gespeelde wedstrijden nog zonder puntverlies. Zij leiden nu samen met Kees de ranglijst, die 1 wedstrijd meer heeft gespeeld. 8-voudig clubkampioen Erik volgt inmiddels op 2 verliespunten.