Blauwe naam voor Erik Oonk

Op de clubavond van woensdag 2 oktober behaalde Erik Oonk een blauwe naam, door clubkampioen Erik ten Hagen op remise te houden. Een blauwe naam geeft een bijzondere prestatie aan; een dammer krijgt deze vermelding bij remise tegen een tegenstander die minimaal 200 ratingpunten sterker is, of bij winst op een tegenstander die minimaal 100 ratingpunten sterker is. Wim Klaassen en Jan Elgershuizen waren deze week ook dicht bij een blauwe naam.

Erik ten Hagen (1272) – Erik Oonk (938). De blauwe naam was zeker niet onverdiend. Met goed positioneel spel kwam Oonk niet echt in de problemen en liet daarmee zijn tegenstander diep rekenen. Het eindspel kwam iets voordeliger uit voor clubkampioen Ten Hagen, maar na bijna 4 uur spelen kon hij niet verhinderen dat het een 3 om 1 eindspel werd en ging hij akkoord met een gelijkspel (1-1).

Frank ten Hagen (1044) – Wim Klaassen (702). Wim bood ook zeer goed weerstand, kwam zelfs nog iets voordeliger te staan en was daarmee ook dicht bij een blauwe naam, maar tegen het einde van de partij overzag hij een kleine damcombinatie en gaf direct op (2-0).

Henk Sonderen (1216) – Jan Elgershuizen (882). Jan bood ook lang goed weerstand. Henk zat in het middenspel te wikken en wegen wat de beste variant zou zijn en besloot een Coup Royal te nemen. Remise leek misschien nog wel mogelijk en daarmee een blauwe naam, maar na de Coup moest Jan al vrij snel het onderspit delven (2-0).  

Kees Spruijt (1061) – Thomas Esselink (810). Voor Thomas zat een blauwe naam er niet in. Al vrij vroeg in de partij overzag hij een kleine combinatie en gaf direct op (2-0).

Augustin Saouadogo (-)  – Wim Bennink (903). Augustin, die nog geen officiële rating heeft en daardoor nog geen blauwe naam kan krijgen, nam met een vroege voorpost te veel risico en verloor daarmee een schijf. Hij hield nog lang stand tegen de nestor van de club, maar die speelde het schijfvoordeel geroutineerd uit naar winst (0-2).

Met 5 punten uit 3 gespeelde wedstrijden voert Kees momenteel de ranglijst aan.
Volgende week staan er voor WDV 1 en 2 weer bondscompetitiewedstrijden op het programma.