Winterswijkers buiten de prijzen op NK Sneldammen

Op zaterdag 8 juni namen Winterswijkers Gerrit Klompenhouwer (C-Klasse) en Frank ten Hagen (B-klasse) deel aan het NK Sneldammen in Utrecht. Beiden kwamen prima voor de dag, maar vielen dit maal net buiten de prijzen.

Voorrondes
In elke klasse, bestaande uit 24 spelers, werd er na 6 speelronden, met een speeltempo van 5 minuten + 5 seconden per gespeelde zet, een splitsing gemaakt naar 3 finalegroepen. Zaak was het dus om na 6 ronden bij de beste 8 te staan om nog kans te maken op de nationale titel.

Met 2 punten uit 3 wedstrijden was de start van titelverdediger Gerrit Klompenhouwer niet goed te noemen, maar hij kwam daarna sterk terug met 2 winstpartijen, waardoor hij weer bij de beste 8 kwam te staan. Met een winnende stand op het bord werd de laatste partij echter alsnog verloren, waardoor Gerrit net buiten de beste 8 eindigde.

Frank ten Hagen stond de laatste ronde ook bij de beste 8 en liet ook na om een winnende stand af te maken. De uiteindelijke remise leek eerst te weinig voor plaatsing, maar Frank had het geluk dat hij 1 weerstandpunt meer had verzameld dan de concurrentie, waardoor hij net als 8 geplaatste doorging naar de finalegroep.

Finalepoules
In de middagwedstrijden had Gerrit dus geen kans meer om zijn nationale titel te verdedigen, maar de eer stond nog wel op het spel en hij had nog kans om als poulewinnaar met een prijsje naar huis te gaan. Gerrit liet daar wel zien een goede kanshebber te zijn geweest op de titel. Met 8 punten uit 7 wedstrijden sloot hij net niet af als poulewinnaar af.

Frank kwam in de finalepoule prima voor de dag, maar maakte uiteindelijk geen serieuze kans op de titel. Cruciaal was daar de 4e partij waar een zekere overwinning nog werd weggegeven na een kleine combinatie. De laatste ronde stond hij nog wel op de 3e plaats, maar deze partij werd op knullige wijze verloren, waardoor Frank uiteindelijk als 5e eindigde.  

Meer info is te vinden op de site www.nksneldammen.kndb.nl.

De eindstanden in de finalepoules van Gerrit en Frank: